Naar de maan

Het Amerikaanse bedrijf Celestis heeft verschillende mogelijkheden om de as van een overledene naar de ruimte te brengen. In 2018 is zelfs een maanvlucht gepland waarop de as daadwerkelijk naar de maan gebracht zal worden. Omdat vliegen naar de ruimte erg duur is kan slechts een paar gram van de as worden meegenomen. Klanten hebben verschillende opties om uit te kiezen. Er zijn 4 verschillende ruimtevluchten en men kan kiezen uit capsules (1 of 2 gram) of een module (3 of 7 gram).

De goedkoopste ruimtevlucht is de ‘Earth Rise’ waarin een capsule met 1 gram as van de overledene naar de ruimte wordt geschoten. De eerst volgende vlucht is in november 2015. Een raket neemt de capsules mee en wanneer de fase van gewichtloosheid is bereikt keren de capsules weer terug naar aarde. De familie ontvangt de afgesloten capsule dan weer terug. Prijs voor deze ruimtevlucht is 1250 dollar voor 1 gram as. Als men 7 gram wilt sturen dan wordt de prijs +200% hoger.

Met de ‘Earth Orbit’ service wordt de as meegenomen door een wetenschappelijke- of commerciele satelliet en blijft zodoende in een baan om de aarde. Het hangt van de grootte van de satelliet af en zijn hoogte hoelang de satelliet om de aarde blijft zweven. De verwachting is dat dit minimaal 10 jaar zal zijn tot een maximum van 240 jaar. Een plekje op de satelliet kost 4995 dollar voor 1 gram. Voor twee gram wordt de prijs 50% hoger en bij drie gram is de prijs bijna 10.000 dollar.

Het duurst zijn de ruimtevluchten Naar de maan en naar ‘Deep space‘. Deze ruimtevluchten kosten 12.500 dollar. De vlucht naar de maan staat gepland in 2018. De maanvlucht wordt uitgevoerd door de bedrijven Moon Express en Astrobotic Technology. De vlucht naar ‘deep space’ zal in het derde kwartaal van 2017 plaatsvinden. Deze vlucht zal niet meer terugkeren naar aarde. Op Wikipedia is te lezen dat Astrobotic Technology tot 2 miljoen dollar vraagt aan bedrijven om 1kg lading naar de maan te brengen. Dat zou omgerekend 2000 dollar per gram zijn. In dat geval verdient Celestis dus behoorlijk aan haar vluchten met as van overledenen.