Uitvaart vergelijken

Indexatie uitvaartverzekering?
Wanneer men een uitvaartverzekering vergelijkt dienen de verzekeringen dezelfde voorwaarden, producten en diensten te bevatten. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het belangrijk om te weten of de verzekering ieder jaar geindexeerd wordt. De dekking van de uitvaartverzekering moet meegroeien met minimaal de inflatie. Als dit niet gebeurt dan wordt de verzekering ieder jaar minder waardevol. Er ontstaat dan op den duur een groot verschil met de werkelijke kosten van de uitvaart.

Naturaverzekering

Een grote uitvaartverzekeraar in Belgie is cooperatie Dela. De goedkoopste uitvaartverzekering is vaak een naturaverzekering. Het voordeel is dus een lage prijs. Een belangrijk nadeel van de naturaverzekering is dat alleen een uitvaartverzorger gekozen kan worden die een contract heeft met de uitvaartverzekeraar. Men kan de uitvaart afsluiten online, telefonisch of bij een lokale adviseur.

Wat kost een uitvaart?

Dela.be heeft een tool op hun website gezet waarbij een indicatie gegeven kan worden hoeveel een begrafenis of crematie kost. De vaste standaard kosten bedragen 1200 euro (overbrengen en verzorging van de overledene, opbaren, formaliteiten regelen, personeel en rouwwagen). Een sobere kist kost 600 euro, een standaard kist 1200 euro en een luxe kist 2000 euro. Een grafsteen is er vanaf 1750 euro.

Andere onkostenposten zijn de receptie, bloemen, kaarten, uitvaartdienst en eventueel speciale wensen. Uitvaartverzekeraar Monuta heeft de Uitvaartkostenmeter die online de kosten toont voor een begrafenis of crematie op maat. Met de uitgebreide tool Monuta Uitvaartontwerp kan de gehele uitvaart online geregeld worden. Men kan kaartjes uitzoeken in tientallen varianten, allerlei bloemstukken, het type vervoer (koets, over water, over land), de catering en de muziek.