Verzekeringen

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is geen verplichte verzekering. Indien men geen of weinig spaargeld heeft om een begrafenis of crematie te bekostigen is een uitvaartverzekering een goede keus om af te sluiten. Er zijn twee zaken die belangrijk zijn bij een uitvaartverzekering: is er een indexering van het kapitaal en wanneer stopt de betaling van de verzekering? Bij sommige uitvaartverzekeraars betaalt men premies tot de 80e verjaardag.

indexering van uitvaartverzekering

Als er geen indexering is in de begrafenisverzekering dan groeit de waarde van het verzekerd kapitaal niet mee in de loop van de jaren. De premie kan dan misschien wel laag zijn maar ieder jaar wordt het verschil met de werkelijke kosten groter. Een begrafenisverzekering moet thans (in 2015) een bedrag dekken van minimaal 5000 euro. Met een indexering groeit dit bedrag mee. Over 15 jaar of 30 jaar zal 5000 euro volstrekt onvoldoende zijn om de kosten van een begrafenis of crematie te betalen.

Ziektekostenverzekering

Een ziektekostenverzekering is verplicht in Belgie. Het ziekenfonds (mutualiteit) is de verzekeringsinstelling die de medische kosten vergoed. Er zijn 5 ziekteverzekeringsfondsen (landsbonden) waar verzekerden zich aan kunnen sluiten. Ieder ziekteverzekeringsfonds bestaat uit meerdere ziekenfondsen. De zorgverzekering is in Belgie een niet-medische verzekering (en niet de basisverzekering zoals in Nederland).
Landsbond der Christelijke Mutualiteiten (LCM)
Socialistische Mutualiteiten
Liberale Mutualiteit
Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen (LNZ)
Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen
De Landsbond der Christelijke Mutualiteiten (LCM) is het grootst met 4.5 verzekerden. Het staat bekend als ‘Christelijke Mutualiteit’ (CM).

verzekeringen
Ziektekostenverzekering (Wikipedia)
Uitvaart